Už vojak Švejk vedel, že na „ďalekom východe“ mu bude aj v zime najlepšie

08 December 2016

Máte pocit, že všade na Slovensku ste už boli...? Ľahká pomoc. Príďte na „ďaleký východ“ a počas výletov v okolí Humenného, Vranova, Sniny či Medzilaboriec zažijete aj v zime úžasné dobrodružstvá. Horný Zemplín nie je všedný, nájdete tam romantiku a divočinu v jednom.

Humenné je najväčšie mesto a centrum Horného Zemplína a nádych histórie na vás dýchne už keď vystúpite z vlaku na železničnej stanici. Tam sa kedysi, počas I. svetovej vojny „stavil“ aj dobrý vojak Švejk, čo dokumentuje aj jeho socha s tradičným dobrosrdečným úsmevom a fajkou. Tú využíva aj ako hlavný patrón pravidelných májových Švejkových pivných dní.

V meste sa určite prejdite po pešej zóne, navštívte aj Renesančný kaštieľ so záhradami a parkom, kde teraz sídli Vihorlatské múzeum. Nielen zaľúbenci, ale aj fanúšikovia známej parížskej Eiffelovky ocenia Valaškovský most, resp. humenský Most lásky cez rieku Laborec, ktorý na začiatku 20. storočia postavili podobným spôsobom ako jeho známejšiu „sestru“ vo Francúzsku.

Viac tipov na strávenie pekných chvíľ nájdete aj na www.hornyzemplin.sk.

Tajomné hrady aj najsevernejšia vínna pivnica

Kým na Moste lásky si budete všímať najmä výhľady do očí vášho milého alebo milej, z blízkych stredovekých hradov Brekov, Jasenov alebo Čičva uvidíte podstatne väčšiu časť Horného Zemplína, vrátane Humenného. Prechádzky na tieto hrady vám zlepšia krvný obeh, podobne ako tekuté produkty z brekovského vinohradu, ktorý je vôbec najsevernejším na Slovensku. V tamojšej vínnej pivnici ich ochutnali aj viacerí uhorskí alebo poľskí králi.

Nielen celý Zemplín, ale pri troche šťastie aj Vysoké Tatry uvidíte z najvyššieho vrcholu pri Humennom – 1076 metrov vysokého Vihorlatu. Neďaleko odtiaľ je aj známe Morské oko, najväčšie jazero vo Vihorlatských vrchoch, či Sninské rybníky, ktoré v lete ponúkajú aj možnosť okúpať sa na unikátnom biokúpalisku.

Samotná Snina ponúka príjemné potulky kvôli viacerým chrámom a kostolom nielen milovníkom cirkevných pamiatok, ale dá sa tam pozrieť a aj zrekonštruovaný klasicistický kaštieľ aj so sochou Herculesa alebo Smolákova Galéria. Tak ako na celom Hornom Zemplíne, si aj pri Snine prídu na svoje milovníci vojenskej histórie. V okolí nájdete viacero vojenských cintorínov, pričom celkovo je v tejto oblasti až 11 vrátane spoločnej krypty pre 1025 vojakov pod pravoslávnym kostolom v Osadnom.

Spojiť túru s poznávaním tejto časti histórie sa dá napr. neďaleko Medzilaboriec, kde je v prevádzke Vojensko-historický náučný chodník Výrava. Ten prechádza priamo autentickým bojiskom z 1. svetovej vojny, kde sú stále dobre viditeľné aj pozostatky zákopových línii.

V Medzilaborciach je najväčším lákadlom Múzeum Andyho Warhola.
V Medzilaborciach je najväčším lákadlom Múzeum Andyho Warhola.

 

Dáte si paradajkovú polievku u Andyho Warhola?

Pri Humennom sa nachádza aj poltucet oficiálne nesprístupnených jaskýň. Nielen numizmatici si určite nenechajú ujsť prechádzku k Jasenovskej hradnej jaskyni, v ktorej sídlila dielňa na falšovanie mincí. Neďaleko je aj Dúpna jaskyňa, ktorá podľa legiend slúžila v stredoveku ako zbojnícke „dúpä“ a počas oboch svetových vojen sa v nej ukrývali obyvatelia Jasenova.

V Medzilaborciach ako najmenšom okresnom meste na Slovensku je pre zmenu najväčším lákadlom Múzeum Andyho Warhola, kde nájdete aj jeho povestnú paradajkovú polievkou v konzerve. Ak chcete vidieť vyrytý reliéf hlavy čerta, musíte vyjsť k pieskovcovej skale na tamojšom Čertovom kameni.

To ako si žili naši predkovia si môžeme pozrieť v humenskom alebo v medzilaboreckom skanzene, deti sa ako v rozprávke budú cítiť aj v uličskej Galérii miniatúr drevených chrámov, ktoré tam stoja v mierke 1:10. A keď sme už pri rozprávke, cestou na vrchol Kremenec odporúčame každému zastaviť sa v obci Nová Sedlica pri domčeku, ktorý akoby z oka vypadol tomu, v ktorom býva Deduško Večerníček aj so svojim psíkom. A cestou späť sa určite osviežte dúškami z Kvasnej vody v Zboji, čo je najväčší minerálny prameň v celej oblasti.

Domaša, Starina aj prekrásna hrebeňovka v Poloninách

História na vás bude dýchať aj po prechádzke okolo vodárenskej nádrže Starina, ktorej výstavbe predchádzalo vysťahovanie obyvateľov siedmych obcí v jej blízkosti. Hoci sa v Starine neokúpete, lebo je tam významný zdroj pitnej vody, iná vodná nádrž Domaša ponúka tie najlepšie podmienky na všetky letné športy a s nimi súvisiace aktivity. A už len na skok odtiaľ je Vranov nad Topľou aj so svojim útulným centrom a Bazilikou narodenia panny Márie.

Svoju krásu má v každom ročnom období aj hrebeňovka Polonín na slovensko-poľskej hranici aj s ich najvyšším vrcholom na Slovensku – Kremencom (1221 metrov nad morom), kde máme ako bonus aj ukrajinský hraničný kameň. Fanúšikovia zimnej turistiky si ju môžu už teraz vychutnať na bežkách alebo snežniciach. Tento národný park je vôbec najmladším a zároveň najmenej navštevovaným u nás, čo ocenia najmä milovníci nedotknutej prírody alebo aj amatérski astronómovia. Nikde na Slovensku totiž nenájdete lepšie podmienky na nočné pozorovanie oblohy ako práve v Poloninách, ktoré kvôli veľmi malému počtu ľudských obydlí len výnimočne „znečisťuje“ svetelný smog.  A svojej milej môžete kľudne povedať „Ty si moja hviezda“, počas návštevy Astronomického observatória na Kolonickom vrchu neďaleko Stakčína.

Z pralesov cez Osadné na Bieščadskú úzkokoľajku

Návštevníci tu nájdu aj pôvodné pralesové porasty v prevažne bukových lesoch, pričom národné prírodné rezervácie Rožok, Havešová a Stužica sú zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Pri túrach v Poloninách a to najmä nad vodnou nádržou Starina by vás podľa množstva odvahy mohli viac, či menej príjemne prekvapiť aj statné zubre hrivnaté, ktoré určite nikdy inde na Slovensku nenájdete.

Spomedzi ďalších atrakcií regiónu sa dá cestovať aj unikátnou Bieščadskou úzkokoľajkou. Jej koľajnice prechádzajú aj po slovenskej hranici nad obcou Osadné, ktoré nedávno preslávil film. Zaujímavým putovaním môže byť aj návšteva deviatich jedinečných drevených grécko-katolíckych a jedného pravoslávneho dreveného chrámu.

Viac tipov na strávenie pekných chvíľ nájdete aj na http://www.hornyzemplin.sk/.

Táto aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.