Čím vás očarí dovolenka v Grécku

12 October 2015

Keď sa narodila európska civilizácia, Gréci pre ňu zmajstrovali dobrú kolísku a skvelo sa o ňu postarali. Dokonca ju zvládli vychovať, aj keď bola v puberte. A ako sa odvďačiť Grékom za to, že je Európa tam, kde je?

Najviac ich poteší, keď ich navštívite. A vás to poteší ešte viac, pretože vytúžená dovolenka v Grécku je jedna veľká pomalá a zároveň zbesilá jazda. Nech máte kvôli ekonomickej kríze na Grécko a Grékov akýkoľvek názor, dovolenku si tu naozaj užijete. Čo všetko si zamilujete?

Grécke ostrovy

Tisíce gréckych ostrovov sú ako ligotavé šperky, pričom každý je úplne iný. Zakynthos so svojimi modrými jaskyňami a Navagio beach je zafírový šperk. Santorini s krásnymi bielymi domčekmi s modrými strechami a plážami, ktoré kreslil najromantickejší maliar, je diamantový šperk. Kréta so svojimi bielymi kamienkami, azúrovým morom a krásnou prírodou je perla. Nie perla v šperku, jednoducho perla v najčistejšej podobe. A to ešte na vás čakajú ostrovy ako Rodos alebo Kos. Už viete, ktorý si vyberiete?

Grécka kuchyňa

Jasné, za zmienku stoja aj miesta ako Atény, Meteora, Parga, Trikala, Ionannina, Thessaloniki či Olympia. Ale grécka kuchyňa? Tá si zaslúži minimálne jeden vlastný odsek. Stredomorská kuchyňa je chutná sama o sebe, no Gréci ju povýšili na úplne iný level. Neuveriteľne jednoduchosť, ktorej základom sú čerstvé paradajky, paprika, oregano, olivový olej, jahňacie či hovädzie mäso, je zážitkom pre každého gurmána. Človeku by ani nenapadlo, že také jednoduché jedlá, môžu chutiť tak skvelo – stifado, moussaka, souvlaki či aj obyčajný šalát s fetou.

Životný štýl

Grécka životná filozofia je „syga, syga“, teda všetko pomaly, pomaly. Vychutnávať si život, dopriať si siestu, poznať okrem práce aj radosť z bežných dní. Teraz rozumiete, prečo sú v takých ekonomických problémoch, no ako dovolenková destinácia to je skutočný raj. Navyše ich priateľskosť, pohostinnosť a žoviálnosť je skvelá. Priateľské zoznámenie sa s miestnymi patrí ku koloritu dobrej dovolenky v Grécku. A čo vy, pôjdete skúsiť na vlastnej koži rýchlo-pomalý grécky život?

PR článok, FOTO: Tomáš Turek

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.