V Plzni sa cez prázdniny určite nebudete nudiť

01 July 2015

Ešte stále neviete, kam sa v lete vydať na dovolenku? Čo takto skúsiť Plzeň, tohtoročné Európske hlavné mesto kultúry? Z pestrej ponuky letných akcií si určite vyberiete, ochutnáte to najlepšie pivo priamo zo zdroja a vďaka celému radu turistických zaujímavostí v Plzni i v najbližšom okolí sa rozhodne nebudete nudiť.

Západočeská metropola, vzdialená od Prahy necelú hodinku autom po diaľnici, vás určite príjemne prekvapí. Zvlášť, ak ste tam už dlho alebo nikdy neboli,  alebo si ju predstavujete ako šedivé priemyselné mesto. Krásne vynovené historické centrum obklopujú príjemné sady. Za prehliadku určite stojí nádherná gotická katedrála sv. Bartolomeja i Veľká synagóga, štvrtá najväčšia synagóga na svete. Prechádzku historickým jadrom by ste nemali vynechať aj z toho dôvodu, že tu nájdete množstvo reštaurácií a kaviarní, kde si môžete dať niečo dobré a Plzeň si užiť jednoducho po svojom.

Plzeň a pivo patria neodmysliteľne k sebe

Miest, ktorá by ste  nemali v Plzni minúť, je celý rad. Kvôli poriadku začneme tým, čo Plzeň preslávilo po celom svete, a to je Plzenský Prazdroj. Prehliadková trasa vedie autentickými miestami pivovaru − modernou stáčovňou, unikátnou expozíciou surovín a historickou a súčasnou varňou. Prehliadka sa končí v pôvodných pivniciach ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného piva priamo z dubových sudov. Také nikde inde neochutnáte. Znalosti o histórii a čapovaní piva si môžete doplniť v Pivovarskom múzeu a potom sa v prípade horúceho počasia príjemne ochladiť v Plzenskom historickom podzemí.  Okrem svetoznámeho ležiaka môžete v Plzni ochutnať celý rad pív z lokálnych minipivovarov a v Purkmistrovi v Černiciach vyskúšať aj pivný kúpeľ.

Bytové interiéry od svetoznámeho architekta

Plzeň však ponúka mnoho atrakcií nielen milovníkom piva.  Novinkou v turistickej ponuke mesta sú komentované prehliadky bytových interiérov od svetoznámeho architekta Adolfa Loosa, ktorý okrem Plzne navrhol mnoho realizácií vo Viedni a je aj autorom pražskej Müllerovej vily. Pri prehliadke Loosových interiérov sa zoznámite s dielom architekta, ktorý okrem prvotriedneho prvorepublikového dizajnu s využitím prírodných materiálov, myslel predovšetkým na svojich zákazníkov. Uvidíte tu vstavané skrine, vešiaky na klobúky, triediče na bielizeň a celý rad ďalších vymožeností „modernej“ doby. Každý  interiér má navyše svoj osobitý príbeh, v ktorom sa prelínajú často tragické súkromné osudy jednotlivcov, ktorých poznamenala druhá svetová vojna.

Európske hlavné mesto kultúry žije v lete festivalmi

Prázdninový kultúrny program v Plzni tradične otvára  Divadelné leto pod holým nebom. Tohto roku ponúka dve inscenácie. V prvej polovici júla si môžete pozrieť  predstavenie na motívy príbehov detektíva Sherlocka Holmesa Prekliatie rodu Baskervillov alebo Pozor, zlý pes. Od 12. do 18. júla potom  príjemnú taliansku komédiu Klamár.

Sezóna letných festivalov pokračuje multižánrovou Živou ulicou, ktorá Plzeň zasiahne hneď v troch vlnách. Celkovo ponúkne 22 dní zábavy, 100 kapiel a dve desiatky divadelných predstavení.  Na pouličné divadlo, nový cirkus, rozprávky pre deti i koncerty sa môžete tešiť už tretí júlový týždeň, kedy je pre návštevníkov Živej ulice pripravených niekoľko divadelných predstavení denne a podvečerný koncert.

Do Plzne pricestujú zahraničné súbory z Poľska,  Francúzska, Španielska a rovnako aj domáci umelci. Bude sa lietať vo vzduchu, tancovať na chodúľoch, spievať, muzicírovať a hrať. Na hlavný hudobný blok pozývajú organizátori Živej ulice od 10. do 23. augusta. Okrem iných vystúpi i Dubioza kolektív, Adam Ben Ezru, Fanfara Transilvania, Moonligh Breakfast a mnoho ďalších známych interpretov vrátane Mira Žbirku, Ivana Hlasa, The Tap Tap, Čankišou, Lenky Dusilovej či Please the Trees. Program sa odohrá na siedmich pódiách, jedno z nich, v Proluke, v tesnej blízkosti námestia bude po celý čas patriť deťom. Bodkou za letným festivalom bude 6. septembra Festival polievky,  na ktorom sa budú v 40 litrových kotloch priamo na Námestí republiky variť polievky najrôznejších chutí a vôní. Vrcholom letného programu Európskeho hlavného mesta kultúry bude vystúpenie obrích bábok skupiny Carros de Foc. Niekoľkometrové bábky budú hlavnými hviezdami posledného prázdninového víkendu v Plzni (28. až 30. augusta), kedy svojím predstavením, špeciálne pripraveným priamo pre toto mesto kultúry ovládnu ulice historického centra. A určite to nebude hocijaká zábava. Nie je obvyklé, aby sa toľko bábok a takého formátu stretlo v rovnakom čase na jednom mieste.

Turistické informácie o Plzni nájdete na www.visitplzen.eu

Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz a Plzeň-TURISMUS, p.o.

Spracoval Prokop Slováček

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.