NÁŠ TIP: Život podľa Messnera

14 May 2015

Extrémnej horolezec Reinhold Messner už v súčasnej dobe nelezie po horách, ale nedokáže sa ich vzdať. Aktuálne sa venuje svojmu ďalšiemu MMM = Messner Mountain Museum projektu, na hore Kronplatz.

Jeho súčasťou sú 4 múzeá, z ktorých každé má svoje zameranie a tému. Srdcom všetkých je MMM Firmian na hrade Sigmundskron blízko juhotirolského hlavného mesta Bolzano. MMM Ortles v Söldene je venované ľadovcom a svetu večného ľadu. V MMM Dolomites na Monte Rite neďaleko Cortiny d'Ampezzo je hlavnou témou lezenie po skalách. MMM Juval sídli na rovnomennom hrade, ktorý je zároveň Messnerovým letným sídlom, a venuje sa mýtu hôr.

MMM Ripa v Brunecku

V prekrásnom prostredí kniežacieho zámku Bruneck v južnom Tirolsku v údolí Val Pusteria otvoril Messner v roku 2011 ďalšie múzeum s výstavou oficiálne nazvanou ako MMM RIPA (názov pochádza z tibetčiny; Ri = hora, Pa = ľudia), ktorá je venovaná ľuďom z hôr z celého sveta. Odzrkadľuje všedný život ľudí v horách, v ťažko dostupných miestach, obkľúčených vysokými štítmi, kde boli po stáročia podmienky pre život veľmi ťažké. Tento malý, do seba uzavretý svet miestnych obyvateľov, je zvýraznený skvelými fotografiami Hansa Luthmanna a obohatený filmovými dokumentami, ktoré siahajú až do roku 1930. Expozícia zobrazuje každodenný život ľudí žijúcich vysoko v horách, ako sú Šerpovia, Indiáni, Tibeťania, Walserovia či Mongoli. V múzeu nájdete aj mnoho exponátov ktoré si svetoznámy horolezec priviezol zo svojich ciest po celom svete. Ale je tu napríklad aj vybavenie horských kočovných národov, alebo horolezecké vybavenie z dôb dávno minulých. Až sa tomu nechce veriť, že s takými stanmi, spacími vakmi či veľmi jednoduchou obuvou a oblečením, ak to porovnáme so súčasnosťou, sa dalo v takých nevľúdnych podmienkach žiť a aj prežiť.       

Onedlho bude mať Messnerov projekt MMM ďalšie pokračovanie. Priamo na vrchole Kronplatzu (Plan de Corones), známeho zimného strediska, kde sa počas lyžiarskej sezóny premelie tisíce ľudí, otvoria v lete ďalšie múzeum. Bude unikátne, nielen konceptom, ale aj polohou, veď sa bude nachádzať vo výške 2275 metrov nad morom. 

Kto je Reinhold Messner?

Horolezec, spisovateľ, cestovateľ a fotograf. Narodil 17. septembra 1944 v juhotirolskom údolí Vilnöss, v Dolomitoch. Liezť po horách začal v piatich rokoch a po 30 rokov patril k najlepším vo svete. Môže sa pochváliť viac než stovkou prvovýstupov, po celom svete, a  tým, že ako prvý muž na svete zdolal všetky osemtisícovky sveta!!. Toto prvenstvo mu už nikto nemôže vziať. Preslávil sa aj svojim prvovýstupom na najvyššiu horu sveta Mount Everest bez použitia kyslíka!!. Pešo prešiel Antarktídu, Grónsko, Tibet a púšte Gobi a Takla Makan.

Viac informácií na: http://www.messner-mountain-museum.it/

GK, SLO, foto: Prokop Slováček a www.messner-mountain-museum.it

 

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za dobrým vínomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.