Vydajte sa do Plzne za pivom i kultúrou

30 March 2015

Čo Vám napadne, keď sa povie Plzeň? Áno, Plzeň vždy bola, je a bude metropolou piva. Ale! Viete, že v roku 2015 je zároveň tiež Európskym hlavným mestom kultúry? Ideálna príležitosť vybrať sa na niekoľko dní na západ Čiech, pohodlne, autom po diaľnici necelú hodinu od Prahy, a užiť sa všetko čo kolíska legendárneho Plzenského Prazdroja pre neho v tomto výnimočnom roku ponúka.

Počuli ste o tom, že z najvyššej kostolnej veže v Česku, katedrály sv. Bartolomeja uvidíte celé mesto ako na dlani a za dobrého počasia dovidíte nielen na Šumavu, ale možno až na vrcholky Álp? Že v Plzni sa nachádza jedno z najrozsiahlejších historických podzemí v strednej Európe a že miestna synagóga je štvrtou najväčšou na svete? Okolo historického centra vám navyše prechádzku spríjemní sadový okruh. V tomto rozľahlom parku sa nachádza celý rad reštaurácií a kaviarní, kde si môžete v pokoji posedieť a vychutnať si niektorú z miestnych špecialít.

Plzeň má pre každého niečo

Milovníci kultúry bezpochyby ocenia pestrú ponuku akcií z programu Európskeho hlavného mesta kultúry. Tešiť sa môžete na unikátnej výstavy, predstavenia nového cirkusu, pouličné divadlo, zaujímavá hudobné vystúpenia a celý rad zaujímavých festivalov a podujatí, vrátane 70. výročia osláv oslobodenia mesta americkou armádou či špeciálne plzenskú edíciu festivalu Rock for People. V lete určite stojí za to vydať sa aj do regiónu na niektorú z mnohých udalostí multižánrového festivalu 9 týždňov baroka, ktorým ožije celý rad barokových pamiatok v okolí Plzne.

Pivári by sa rozhodne mali vydať na prehliadku pivovaru Plzenský Prazdroj, ktorá im umožní nahliadnuť do historických pivníc i súčasnej modernej prevádzky, doplniť si vedomosti o výrobe, skladovaní aj podávaní zlatistého moku v Pivovarskom múzeu, a v neposlednom rade, ponoriť sa do pivného kúpeľa v pivovare Purkmistr, či ochutnať tradičné i netradičné piva v niektorom z miestnych minipivovarov.

Deti určite ocenia veľkú zoologickú záhradu a priľahlý Dinopark, rovnako ako to, že si v Múzeu bábok si budú môcť samé zahrať divadlo. V science centre Techmania si budú môcť vyskúšať najrôznejšie pokusy a dokonca sa prostredníctvom supermoderného 3D Planetária vydať do vesmíru. Veľa zábavy ponúka aj tajuplná pivnica Múzea strašidiel.

Novinkou je prehliadková trasa po Loosových interiéroch

Od apríla Plzeň ponúka ešte jeden unikátny zážitok, a tým je práve novootvorená komentovaná prehliadková trasa po Loosových interiéroch. Tri, z viac než desiatky bytových interiérov, ktoré svetovo preslávený architekt Adolf Loos navrhol v 20. a 30. rokoch pre plzenských investorov z radov miestnej židovskej komunity, je pri tejto príležitosti možno navštíviť trikrát týždenne - každý štvrtok, v piatok a v sobotu. Vybrať si môžete hneď z dvoch prehliadkových trás, ktoré vás očaria prvotriednym, nadčasovým a zároveň praktickým bytovým dizajnom.

Vstupenky do Loosových interiérov je možné zakúpiť vopred v Turistickom informačnom centre na Námestí Republiky a tiež cez internet prostredníctvom online rezervačného systému prístupného cez web www.visitplzen.eu. Tu tiež nájdete dostatok informácií k tomu, aby ste si mohli návštevu Plzne maximálne užiť, vrátane prehľadu hotelov a reštaurácií a ďalších tipy na najrôznejšie akcie. Tak neváhajte a začnite plánovať cestu do Plzne - Európskeho hlavného mesta kultúry 2015.

Spracoval Prokop Slováček, foto: Libor Sváček, archiv MCU, www.visitplzen.eu

(Na turistickom portáli www.kamkam.eu budeme o Plzni – Európskom hlavnom meste kultúry 2015

pravidelne informovať. Sme totiž partnerom projektu.)    

 

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.