Najedzte sa ako Flámi a potom... si nájdite svojho Chocolatiera

10 February 2015

To, že Flámi dobré jedlo neodmietnu, dokazujú už zobrazenia jedál na zátišiach flámskych maliarov. Ich kuchyňa je symbiózou flámskej výdatnosti a francúzskej rafinovanosti.

Súťaž: Vyhrajte pol kila pravých belgických praliniek!

Aj keď majstri šéfkuchári dokážu vyčarovať aj tie najrafinovanejšie delikatesy, typické flámske jedlá sú relatívne jednoduché: Napríklad Waterzooi, delikátna hustá polievka s rybou alebo kuraťom a poriadnou porciou smotany, Vlaamse carbonaden, na pive osmažené hovädzie, alebo Mosselen, obľúbený hrniec varených mušlí, ktoré sa tu jedia vždy s hranolkami.

Kultúra gastronómie

Flámi jedia v bežné pracovné dni jednoducho. Radi si pochutnajú na teplom „Snacks“ v jednom z mnohých „eetcafés“, alebo na porcii „frietjes“ - a nik nemôže spochybniť, že dobre pripravené belgické hranolčeky sú ozajstnou lahôdkou! S jednoduchosťou je ale večer, najneskôr cez víkend, koniec, keďže to je správny čas poriadne sa najesť v reštaurácií. V sobotu si doprajú tri alebo štyri chody, a venujú sa kultúre gastronómie, ktorú už v tejto podobe inde nenájdete. I na vidieku existuje mnoho gurmánskych reštaurácií, v ktorých hviezdičkami ocenení šéfkuchári pri použití regionálnych surovín predvádzajú „Haute Cuisine“ - explóziu chutí, umelecké kreácie, ktoré naplnia žalúdok a sú potechou pre oko. Pri jedle mimo domova Flámi nezvyknú šetriť. Vedia, že čo je dobré, musí aj niečo stáť. Ale takáto návšteva nie je len o tom, že sa utratia peniaze. Je to sociálna záležitosť. Posedieť si, porozprávať sa, vychutnať si.

Stojí to za hriech!

Pohľad na jedálne lístky hovorí: ryba a mäso sú štandardne obľúbené, zelenina je na vzostupe. Predovšetkým milovníci absolútne čerstvých rýb si prídu na svoje, keďže mnohé z ponúkaných pochádzajú z vlastných pobrežných vôd. Určite treba ochutnať mušle v pive alebo zapečené so syrom - veľmi flámske a veľmi chutné! Pivo je všade veľmi obľúbenou prísadou pri varení, ale ešte radšej ho hostia pijú. V ponuke je viac ako 1000 druhov tohto národného nápoja, od kyslejších k trpkým, od korenistých po sladké, svetlé aj tmavé, čierne alebo červené. Dá sa urobiť len jedno - ochutnávať.

Sladké nakoniec

Vrcholom každého gurmánskeho večera by mal byť sladký dezert. Či už vo forme praliniek, čokoládového Mousse alebo ešte čokoládovejšieho jemného Moelleux. Ani bruselské oplátky alebo smoutebollen (dobrota podobná šiške) nie sú v tomto prípade na zahodnie!

Ale vedeli ste, že pralinky sú belgický vynález? Geniálnym vynálezcom bol Jean Neuhaus, ktorý prišiel v roku 1857 do Bruselu zo Švajčiarska a usadil sa v St. Hubertusgalerien. Vytvoril prvé plnené čokoládové guličky a nazval ich „praliné“. Neskôr vyrobila jeho manželka tiež „ballotin“, typický obal, v ktorom sa po celom Flámsku táto lahôdka dodnes predáva.

Belgické pralinky sú prezentované ako móda, v zimnej či letnej kolekcii, sú ako nádherné šperky čo vystavujú v zlatníctvach. Vždy je to pastva pre oči a explózia chuti na báze kvalitnej čokolády. Pralinky sú tak umelecky prezentované, že ich najprv vôbec nechcete zjesť– predsa to ale nakoniec urobíte, keďže čerstvosť je ako známe pri tejto lahôdke alfa a omega. Obrovské množstvo a rôznorodosť vás dovedie k tomu, že musíte ochutnávať. V Belgicku má každý svojho obľúbeného Chocolatiera. Nájdete aj vy toho svojho?

Všetky informácie o Flámsku nájdete na: www.flandern.at

Foto: Visions Gourmandes, www.flickr.com/photos/visitflanders

Spracoval Prokop Slováček


Súvisiace aktivity

Kam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za dobrým tipomKam na víkendKam ísť načerpať silyKam na turistikuKam za zaujímavosťami a poznaním
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.