Český Krumlov - mesto, ktoré vyrástlo od rieky k nebesiam

21 January 2015

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jedno mesto pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Štátny hrad a zámok Český Krumlov - v UNESCO od roku 1992

Český Krumlov je mimoriadnym architektonickým skvostom, ktorého význam potvrdzuje zápis mesta na listinu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 1992. Nad meandrami rieky Vltavy vyrástol jedinečný súbor mestskej zástavby, predovšetkým zo 16. storočia, spolu s rozsiahlym areálom hradu a zámku, ktorý je po pražskom hrade druhým najväčším zámockým komplexom v  Českej republike. Historické sídlo rodu Rožmberkovcov zahŕňa rad zámockých budov, slávnu maškarnú sálu, unikátne, nedávno sprístupnené barokové divadlo, zámockú záhradu s rokokovú fontánou a letohrádok Bellarie s otáčavým hľadiskom (dejisko sezónnych divadelných predstavení). Výraznou dominantou mesta je chrám sv. Víta, cenné dielo juhočeskej gotiky.

Štátny hrad a zámok Český Krumlov, pamiatka UNESCO, je významným turistickým miestom. Pre verejnosť je otvorený od apríla do októbra a za sezónu ho navštívi cez 300.000 návštevníkov. Exteriérová prehliadka areálu zámku zoznamuje návštevníkov s pôsobivou architektúrou významnej rezidencie 16. až 18. storočia a s vzácnymi renesančnými a barokovými freskami na budovách okolo piatich zámockých nádvorí. Jedenásť hektárov barokovej záhrady s francúzskou a anglickou záhradnou úpravou, kaskádovou fontánou a zámockým jazierkom je obľúbeným miestom pre relaxačné a meditačné prechádzky. V interiérových priestoroch sú k dispozícii dve prehliadkovej trasy s historickými inštaláciami interiérov 16. - 19. storočia, zámocká veža s hladomorňou a lapidárium s expozíciou barokových plastík.

Najvýznamnejšou pamiatkou, skutočnou perlou v korune divadelného dedičstva, je svetovo preslávené zámocké barokové divadlo, ktoré je jednou najlepšie zachovaných európskych divadelných scén 18. storočia s takmer kompletným vybavením dekorácií, kostýmov, rekvizít a javiskovej techniky. Návštevníkom sú ďalej prístupné tri galérie, najvyšším prístupným miestom je vyhliadka na zámockej veži vo výške 35 m nad úrovňou nádvoria, najhlbším prístupným miestom sú Václavské pivnice skryté 12 m pod úrovňou nádvoria.

Mesto nezabudnuteľné, neobvyklé, vzrušujúce

Mesto však nežije iba históriou, ktorá je v podobe starobylých pamiatok prítomná na každom kroku, ale postupom času sa stalo mestom kultúry, umenia a nevšedných zážitkov. V každom ročnom období ponúka z pestrého menu kultúrnych podujatí tie najlepšie kúsky: od návštev múzeí a galérií cez koncerty niektorého zo siedmich hudobných festivalov či predstavenia v rámci tradičných slávností až po špeciálne nočné prehliadky alebo posedenie v štýlových krčmičkách... len si vybrať a ochutnať. Obklopený neporušenou krásnou prírodou láka Český Krumlov a celý región všetkých tých, ktorí chcú zažiť niečo nezabudnuteľné, neobvyklé, vzrušujúce.

Možno neviete, že...

Krumlovská barokové divadlo je ojedinelou ukážkou vyspelej barokovej divadelnej scény. Výnimočne zachovalý divadelné fond tvorí nielen predmetnej reálie, ale aj písomná dokumentácia. Otáčavé hľadisko v zámockej záhrade je experimentálna divadelnou scénou situovanú do záhrady zámku a obstaráva striedanie scén počas predstavenia. Zlatý koč je najcennejším exponátom českokrumlovského zámku. Bol vyrobený z pozláteného orechového dreva a boli v ňom vezené dary cisára Ferdinanda III. Habsburského pápežovi Urbana VIII.

Viac informácií na www.ckrumlov.info

Foto: www.unesco-czech.cz, pre CzechTourism - Aleš Motejl, Libor Sváček, Dagmar Veselková  

V spolupráci s CzechTourism spracoval Prokop Slováček,

zdroje: www.ckrumlov.info, www.unesco-czech.cz

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.