Kutná Hora - Monte Carlo i Klondike stredoveku

23 October 2014

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jedno mesto pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Jeseň v Kutnej Hore vás ohromí. Malebná krajina, ktorá kedysi inšpirovala J.K. Tyla pri písaní textu piesne „Kde domov můj“ si oblečie pestrofarebný plášť, v ktorom ako perly žiaria obe kutnohorské katedrály a ďalšie pamiatky. Mesto sa radí po bok historicky najvýznamnejších miest Českej republiky. Veď história sa tu začala písať už v ranom stredoveku, predovšetkým vďaka tunajšej ťažbe striebra. Kutná Hora je teda právom považovaná za pokladnicu a klenot krajiny, ktorého bohatstvo stálo pri kolíske rozmachu českého kráľovstva.

V UNESCO od roku 1995

To čo vás v Kutnej Hore najviac ohromí a čo si aj odborníci najviac cenia je historické jadro mesta. Spolu s ním neskoro gotický chrám svätej Barbory a kostol Nanebovzatia Panny Mária v Sedlci. To sú pamiatky, ktoré chráni od roku 1995 aj svetové kultúrne dedičstvo UNESCO. Chrám sv. Barbory v historickom centre mesta zasvätený patrónke baníkov, sv. Barbore má zaujímavú históriu. Dôvod jeho výstavby je unikátny. Chrám totiž nebol postavený na popud niektorej cirkevnej inštitúcie, ale bol od začiatku zamýšľaný ako veľká reprezentatívna stavba iniciovaná bohatými kutnohorskými mešťanmi. Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Sedlci bol založený okolo roku 995 a je najstarším cisterciánskym kláštorom v Čechách. Vďaka bohatstvu získanému z ťažby rúd v okolí Kutnej Hory bol v rokoch 1280 až 1320 na mieste kláštorného kostola postavený monumentálny päťloďový chrám Nanebovzatia Panny Márie. Všetko podstatné sa dozviete až na mieste, keď sa, napríklad so sprievodcom, podrobnejšie oboznámite z históriou týchto unikátnych pamiatok.

Vedeli ste že...?  

  • Malebnosť Kutnej Hory a jej okolia inšpirovala Jozefa Kajetána Tyla k spísaniu textu českej národnej hymny. Dodnes môžete navštíviť rodný dom tohto významného českého spisovateľa a dramatika. Na vychádzke údolím riečky Vrchlice ľahko pochopíte, čím okolí Kutnej Hory autora tak očarilo.
  • Už v Kosmasovej kronike z roku 1101 sa spomína pestovania vína v Kutnej Hore. O rozkvet vinárstva sa zaslúžili najmä cisterciánski mnísi, ktorí so sebou priniesli vinič z Francúzska.
  • Sedlecká monštrancia, tretí najvzácnejší klenot Českej republiky, bola objavená náhodou pri rekonštrukcii katedrály Nanebovzatia Panny Márie v Sedlci. Je jednou z iba 10 zachovaných gotických monštrancii v Európe a podľa posledných poznatkov ide o najstaršie zachovanou monštranciu z gotickej doby na svete.
  • Kutnú Horu prezývali aj Monte Carlom stredoveku. Vďaka nesmiernemu bohatstvu strieborných baní bola Kutná Hora kozmopolitnou metropolou stredoveku, zároveň druhým najvýznamnejším mestom po Bratislave. Niekdajší slávu strieborného mesta pripomínajú impozantné gotickej stavby.
  • Kutná Hora bola pre mnoho dobrodruhov a podnikateľov Klondikom stredoveku. Počiatky kráľovského horného mesta Kutnej Hory sú úzko späté s objavom bohatých striebronosných žíl, ku ktorému došlo v 2. polovici 13. storočia. Vtedy správa o striebre prilákala mnoho dobrodruhov či podnikateľov nielen z Čiech, ale aj z Európy. 
  • Sedlecká Kostnica predstavuje svetovo unikátne Memento Mori. Kostnica je podzemná kaplnkou cintorínov kostola Všetkých Svätých v Sedlci. Po zrušení cintorína na konci 15. storočia boli exhumované kosti uložené vonku i vnútri podzemné kaplnky, kde ich poloslepy sedlecký mních poskladal do veľkých pyramíd. Po zrušení Sedleckého kláštora prešiel kostol do majetku rodu Schwarzenbergovcov z Orlíka. Ich stavebný majster František Rinti v r. 1870 dokončil pomocou kostí a lebiek z šiestich pyramíd unikátnu výzdobu podzemnej kaplnky, ktorá je teraz miestom posledného odpočinku takmer 40 tisíc zosnulých.

Viac informácií na: www.kutnahora.cz, www.ceskozemepribehu.czwww.kudyznudy.cz

Autori fotografií: Libor Sváček, Ladislav Renner, Dagmar Veselková v spolupráci s CzechTourism

Spracoval Prokop Slováček

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.