Litomyšl – netradičné kúpele ducha pod záštitou UNESCO

23 September 2014

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jedno mesto pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Mesto Litomyšl bolo v minulom roku vďaka „kúpeľom ducha“ vyhlásené najmagickejšom miestom v Českej republike. Že ste nikdy nepočuli o liečivých prameňoch v tomto východočeskom meste? Litomyšl klasické pramene nepotrebuje. Tak, ako sú klasické kúpele zamerané na liečbu a rekonvalescenciu tela, považujú miestni Litomyšl za miesto, kde je možné obnoviť svoje sily duševné. K liečbe duše je ideálna návšteva galérií, prehliadka historických pamätihodností na čele s renesančným zámkom zapísaným na zoznam UNESCO, objektov súčasnej architektúry, ale aj športové či wellness vyžitie. Odporúčaná je tiež návšteva niektorej z mnohých akcií, ktoré dopĺňajú už tak kúzelnú atmosféru Litomyšle.

Inšpiratívne pramene

„Kúpele ducha“ majú hneď niekoľko skupín prameňov. Jednak sú to pramene inšpiratívne. Tie nájdete na miestach, kde stačí len byť a do človeka "nateká" čistá duchovná energia. Ďalšou skupinou sú pramene gurmánske. Tie majú v meste Magdaleny Dobromily Rettigovej už naozaj dlhoročnú tradíciu. Začiatok kúpeľnej sezóny prebieha vždy v posledný víkend v apríli. Kúpeľná kolonáda pravidelne ožíva slávnostným sprievodom, ale aj hudobnou a divadelnou produkciou. Súčasťou tohtoročného programu bol aj krst mapy kúpeľníctva a brožúry kúpeľné víkendové pobyty. Podrobnosti na www.lazneducha.cz.  

Hviezdny rok 2014

Rok 2014 je v Litomyšli naozaj hviezdnym rokom. Práve tento rok si pripomíname jubileá naozajstných velikánov: 190. výročie narodenia hudobného skladateľa Bedřicha Smetanu, 130. výročia narodenia maliara Jozefa Váchala či 100. výročie narodenia astronóma Zdeňka Kopala. Ďalšími dôvodmi k oslavám je aj dokončenie revitalizácie zámockého návršia, pripomienka 15. výročia od zápisu zámku na zoznam UNESCO a 20 rokov od stretnutia siedmich stredoeurópskych prezidentov. Tiež chrám Nájdenie sv. Kríža si k 300 rokov od položenia základného kameňa nemohol priať lepší darček, ako je jeho vrátenie do života mesta. Slávnostné otvorenie zámockého návršia sa uskutočnlo v rámci Dní európskeho dedičstva druhý víkend v septembri.

Všetkého podľa chuti

Medzi hviezdami aj pod hviezdami sa môžete ocitnúť pri návšteve kultúrnych podujatí, ktoré sa odohrávajú v čarovnom prostredí rozprávkového mesta. Tým najznámejším je azda medzinárodný operný festival Smetanova Litomyšl, ktorého 56. ročník sa uskutočnil v júni. Konal sa v jedinečných priestoroch zámku, renesančného klenotu zapísaného do zoznamu UNESCO. To ale nie je zďaleka všetko! Litomyšl rozhodne nie je jediným miestom turistickej oblasti na česko-moravskom pomedzí,  ktoré stojí za návštevu. Malebná krajina s rozprávkovými zámkami, hradom opradeným tajomstvom, romantickými mestami plnými nevšedných príbehov, ale aj skalnými labyrintmi a mnohými „rozhľadmi“ na panorámu prekrásnej prírody učaruje malým aj veľkým.

Krásne, tajomné i historické miesta

Región je obľúbeným cieľom pre milovníkov histórie a pamiatok, zaujímavých kultúrnych zážitkov, prírodných krás či technických unikátov. Vo Svitavách sa zoznámite s osudmi Oskara Schindlera, kontroverzného záchranca viac než tisícovky ľudských životov, ktorého preslávil Spielbergov film Schindlerov zoznam. Na vašu návštevu sa teší aj unikátnymi stredovekými hradbami obopnutá Polička či Moravská Třebová s renesančným zámkom a starovekým tajomstvom egyptskej princeznej Hereret. Vo Vysokom Mýte vás v novom Múzeu českého karosárstva (klampiarstva) nadchne krása a noblesa automobilových elegánov z dôb dávno minulých. Môžete objavovať tajomné čaro hradu Svojanov, rozprávkovú ozdobnosť zámku v Nových Hradoch prezývaného "české Versailles" alebo sa vrátiť do detstva na Mladějovskej úzkorozchodnej želeničke, či v prvom českom Múzeu cyklistiky. Vydať sa môžete aj po stopách lúpežného rytiera Toulovce, ktorý sa podľa povesti ukrýval v jedinečných pieskovcových skalách, kaňonoch a roklinách Toulovcových maštalí, dnes je to prírodná rezervácia, ktorá je obľúbeným cieľom peších i cyklistických výletov.

Českomoravské pomedzie láka aj priaznivcov aktívneho trávenia voľného času. Sieť značených turistických a cyklistických trás aj moderné športové a voľnočasové areály ponúkajú vhodné podmienky pre aktívnu dovolenku i relaxáciu všetkých vekových skupín.

Viac informácií na: www.litomysl.cz, www.ceskomoravskepomezi.cz, www.lazneducha.cz, www.ceskozemepribehu.cz, www.kudyznudy.cz

Autori fotografií: Libor Sváček v spolupráci s CzechTourism, město Lytomyšl

Spracoval Prokop Slováček

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam na víkendKam na turistikuKam na dovolenku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.