NÁŠ TIP: Boli sme ochutnať Soľnohradsko

08 September 2014

Náš portál www.kamkam.eu sa neustále snaží hľadať pre vás nové a nové tipy, ako príjemne stráviť predĺžený víkend či dovolenku. Tentoraz sme sa dali nahovoriť, samozrejme v tom pozitívnom slova zmysle, na zaujímavý produkt pod názvom Via Culinaria. A tak sme sa vydali smerom k soľnohradským mestečkám Leogang a Saalfelden, aby sme zistili, ako to tam chutí.

Názov projektu predznamenáva, že ide o akúsi cestu, na ktorej sa stretnete so všetkými možnými chuťami Soľnohradska, miestnymi jedlami, ochutnáte syry, pálenky, mäso a jeho rôzne úpravy, naučíte sa rozpoznávať a využívať bylinky v kuchyni... Ale nie je to len o jedle. Pod tento jednoduchý názov spadajú aj miestne tradície, udržiavanie starých remesiel, zvykov, bio štýl života. Stačí si len vybrať, po ktorej ceste by ste sa chceli "vybrať".

Chuť tradície i pálenky...

Ducha Via Culinaria sme mali možnosť zažiť hneď po príchode do hotela Krallerhof (www.krallerhof.com), ktorý nás prichýlil. Okrem toho, že je to z veľkej časti moderne zrekonštruovaný wellness hotel, niektoré jeho budovy sú zachované v starodávnom horskom štýle a po citlivých úpravách bez problémov slúžia aj súčasným „moderným“ hosťom, ktorí chcú zažiť pravú alpskú romantiku. Navyše, v rámci tzv. „Krallerhof-Kulinarik“ nám šéfkuchár Ben Leitner predstavil zdravé jedlá uvarené výlučne z domácich regionálnych produktov.

Ďalšou, tentoraz už naozaj kulinárskou chuťovkou bola návšteva pálenice (funguje v 400 rokov starom majeri) Siegfrieda Herzoga (www.herzogdestillate.at), ktorý, ako sa vraví u nás, dokáže vypáliť naozaj všetko, čo mu príde pod ruku. Ale nerobí to na kolene. Jeho produkcia je známa široko ďaleko, jeho pálenky dobýjajú svet, a aby nezaspal na vavrínoch, neustále vymýšľa niečo nové. Vyrába napríklad už aj gin či whisky a už neraz sa mu podarilo na súťažiach poraziť svetových výrobcov destilátov. Mali sme možnosť ochutnať asi 12 druhov páleniek, ale po pár pohárikoch sa to ťažko rátalo. Bol to naozaj veľkolepý zážitok. K tomu domáce syry, klobásky a chlieb... Ešteže sme z pálenice vyrazili priamo do hotela. Nič iné, ako poriadne sa vyspať, by sme už aj tak nezvládli. J

Rýchlokurz  bylinkárstva

Ďalšou zastávkou na našej ochutnávkovej ceste Via Culinaria bol pivovar AsitzBräu s unikátnou reštauráciou Alten Schmiede, ktorá je vysunutým pracoviskom hotela Krallerhof ležiacim vo výške 1760 m. Až 550 hostí si tu môže dať tradičné špeciality a domáce pivo, to všetko v nádhernom prostredí. Rodina Altenbergovcov tu totiž vytvorila niečo ako múzeum rakúskej alpskej histórie.

A potom zasa šup za poznaním. Na chate Stocklalm sme sa na bleskovom kurze v bylinkovej záhradke naučili zopár základných vecí o liečivých rastlinách a ich využitie sme si vyskúšali hneď vzápätí. Každý z nás si namiešal tú svoju bylinkovú tinktúru v spoločnosti skúsenej bylinkárky Karin Buchartovej. Ja osobne som si zvolil kvapky na žalúdok, pretože ten ma zavše bolieva. Po kulinárskych hodoch v reštaurácii a v pivovare som ich už naozaj potreboval.    

Taká romantika, že až...

Na pastvinách na dedinkou Priesteregg, na statku Huwi´s Alm, sme spoznali ďalší rozmer Via Culinaria – úcta k tradícii, k tradičným remeslám, k tradičnej architektúre. Majiteľ statku vybudoval uprostred lesov snáď najromantickejšie miesto na svete. Kúpil, znova postavil a zrekonštruoval tie najtradičnejšie alpské obydlia, vniesol do nich supermoderné prvky, upravil okolie v štýle horských chát, všade samé drevo... Špičková robota špičkových architektov. Naozajstná nádhera, alpská tradícia v tom najmodernejšom podaní. Napriek tomu, že to vôbec nie je lacný špás, ak by ste si chceli objednať budúcoročnú dovolenku, musíte sa veľmi poponáhľať. Všetky chaty a chalupy sú totiž zarezervované niekoľko mesiacov vopred. A ešte jeden zážitok nemôžeme nespomenúť. Na večeri na tomto nezabudnuteľnom mieste sme ochutnali miestne jedlá tak, ako ich varievali kedysi a zapojiť sme sa mohli dokonca aj my. Na tzv. tatárskych klobúkoch sme si priamo na stole opekali rôzne druhy mäsa. Po prvé, bola to skvelá zábava a po druhé, nakoniec to aj veľmi dobre chutilo. Odporúčame vyskúšať!

Pili ste už biokolu?

Bad Gastein, ktorý sme doteraz vnímali ako nádherné kúpeľné mesto v Alpách, sa nám v rámci Via Culinaria predstavil v úplne inej podobe. Ešte vyššie ako vysoko, nad Bad Gasteinom sa pred nami zrazu otvorila dolina, ktorá je, ako sa vraví, Pánu Bohu za chrbtom. Len potôčik, samá zeleň vôkol, pred sebou nádherný výhľad na skaliská... koniec sveta. A uprostred toho malebný hotel – Grüner Baum (www.hoteldorf.com). Všetko v starom sedliackom štýle: veľa kvetov, zoopark, malé jazierko, úžasná a hlavne upokojujúca atmosféra. Tu si človek naozaj oddýchne v lone prírody. Všetko bolo v bio štýle a až do takých detailov, že aj kola sa tu predávala iba bio. Pili ste už takú? Ak nie, neostáva vám nič iné, len vycestovať...    

Chuťovka na záver

Letieť ako vták, zavesený v postroji, dolu hlavou a rýchlosťou niekedy až 140 kilometrov za hodinu. Tak takýto zážitok vám ponúka Flying Fox XXL v Leogangu. Aj takúto chuťovku môžete zažiť v rámci Via Culinaria. Pre mňa osobne to bol doteraz najadrenalínovejší zážitok v živote.

POZRITE SI VIDEO TU

Viac informácií o Via culinaria sa dozviete na: http://www.salzburgerland.com/de/kulinarik/index.html

Text a foto: Prokop Slováček

 

Súvisiace aktivity

Kam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam na víkendKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňou
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.