Pútnická perla v Žďári nad Sázavou

27 August 2014

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jedno mesto pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

V našom seriáli o zaujímavých mestách v Čechách, ktoré patria pod ochranu UNESCO, sa tento raz budeme venovať  mestu, ktoré leží v malebnej krajine Českomoravskej vrchoviny, uprostred chránenej krajinnej oblasti Žďárskych vrchov - Žďár nad Sázavou. Jeho história siaha do trinásteho storočia, je spojená s rozvojom vtedajšieho žďárskeho cisteriánskeho kláštora.

Unikátny päťcípový chrám

A kláštor tu po mnohé roky hral veľmi dôležitú úlohu, či už v rámci jeho prestavieb, za opáta Václava Vejmluvy, v šestnástom storočí, keď bol povýšený na status mesta, alebo neskôr v 18. storočí, kedy sa na jeho prestavbe podieľal architekt Jan Blažej Santini - Aichl. Vrcholom jeho tvorby je kostol sv. J. Nepomuckého na neďalekej Zelenej hore, je to architektonická pamiatka pre túto oblasť veľkého významu. Patrí od UNESCO kultúrneho, svetového dedičstva, tento „titul“ dostal pútnicky kostol v roku 1994. Stavba je unikátom v Európe vôbec. Barokový architekt Jan Blažej Santini - Aichl pojal stavbu veľmi netradične a samotný kostol akoby zakomponoval do stredu desaťcípej hviezdy. Samotný chrám je v tvare päťcípej hviezdy. Do areálu vedie päť vchodov, vo vnútri je päť kaplniek a kostol má aj päť oltárov. Symbolika, ktorá naznačuje päť hviezd okolo hlavy umučeného svätca, ale aj päť rán na tele Spasiteľa.

Tento rok sa teda právom budú konať veľkolepé oslavy dvadsať rokov zápisu do UNESCO: 5. - 7. september 2014 (www.zelena-hora.eu).

Náučný chodník okolo Zelenej hory

Náučný chodník má dva okruhy. Prvý vychádzkový s dĺžkou 2,1 km je situovaný do okolia Bránského rybníka a predstavuje nepríliš známe stavby od význačného architekta Santiniho - Hospodársky dvor Lyra a Dolný cintorín. Vedie cez vzácny barokový most so sochami svätcov. Druhý okruh s dĺžkou 2,6 km je výletom do miest s najvyššou ochranou prírody a krajiny. Prechádza okolím rybníku Konvent, z vyhliadkových mól je možné obdivovať Žďárský zámok. Na chodníku sa nachádza 10 informačných tabúľ, ktoré zoznamujú s bohatou históriou, faunou a flórou tejto lokality (www.zdarns.cz).

Čo iného navštíviť  

Zámok: skutočné historické centrum mesta v Žďári nad Sázavou sa nachádza v areáli bývalého cisterciánskeho kláštora. V súčasnej dobe je v zámku umiestnených niekoľko zaujímavých expozícií a výstav. Svetoznáme je múzeum knihy, najväčší toho druhu v Európe, stála výstava "Umenie baroka" zo zbierok NG v Prahe, expozícia zo života architekta Jana Santiniho Aichla, Galéria Kinských a ďalšie príležitostné výstavy (www.zamekzdar.cz)

Dolný cintorín a barokový most: v tesnej blízkosti zámku, bývalého kláštora, sa nachádzajú ďalšie stavby, ktoré tiež súvisia s architektom Sanitinim. Roku 1709 bol podľa jeho návrhu postavený na pôdoryse lebky Dolný cintorín s tromi kaplnkami, štvrtá bola pristavená neskôr. Sochu anjela Posledného súdu zhotovil sochár Gregor Then. V šesťdesiatych rokoch 18. storočia vytvoril neznámy sochár osem sôch svätcov, ktorými sa honosí starý kamenný trojoblúkový most. Vedie cez rieku Sázavu od mesta k zámku.

Regionálne múzeum mesta Žďár nad Sázavou: Múzeum sídli od roku 1993 v priestoroch Tvrze v centre mesta, pod kostolom sv. Prokopa. V jeho priestoroch sa počas roka striedajú rôzne výstavy prevažne s regionálnou tematikou, výstavy umenia, prezentácie v rámci festivalov a náučné výstavy nielen pre školy (www.muzeumzdar.cz)

Moučkův dom - expozícia dejín mesta Žďár nad Sázavou: Na prízemí pobočky Regionálneho múzea v Žďári nad Sázavou je umiestnená expozícia mapujúca históriu mesta i jeho okolia vrátane ukážok archeologických nálezov... Na prvom poschodí sa nachádza meštiansky salón napodobňujúci interiér domu bohatého mešťana z prelomu 19. a 20. storočia.

Viac informácií sa dozviete na: www.zdarns.cz, www.ceskozemepribehu.cz, www.kudyznudy.cz

Čo musíte vidieť v okolí Žďáru nad Sázavou

Autori fotografií: Dagmar Veselková, Ladislav Renner, Jaroslav Mareš, Pavel Frič, Libor Sváček, Jitka Mattyašovská, Vladimír Kunc, Zdeněk Málek, v spolupráci s CzechTourism

Spracovali: Beata Havranová, Prokop Slováček

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam na víkendKam na turistikuKam na dovolenku
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotárstvo vzniklo ako doplnkové zamestnanie, ktorého cieľom bolo spočiatku opravovať poškodené a...
Aachen na tróne
Aachen na tróne
Trón Karola Veľkého a množstvo zachovaných vzácnych relikvií bude naisto veľkým lákadlom pre...
Naše bábky doputovali do UNESCO
Naše bábky doputovali do UNESCO
Spoločná česko-slovenská nominácia „Bábkarstvo na Slovensku a v Česku“ bola zapísaná do...
Výstava o Česku - na letisku
Výstava o Česku - na letisku
Autorská výstava českého fotografa Libora Sváčka bude počas celého marca skrášľovať Letisko M. R....
Náš tip: Múzeum Karla Zemana
Náš tip: Múzeum Karla Zemana
Spravte si výlet za filmovými pokladmi do Múzea Karla Zemana v Prahe. Toto múzeum vás prenesie do sveta...
Bambergské blues & UNESCO
Bambergské blues & UNESCO
Čarovné stredoveké mestečko, plné vzácnych architektonických stavieb, pod ochranou UNESCO, sa oplatí...
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier – znovu objavený lesk baroka Mesto Salzburg  ponúka turistom novú atrakciu, otvorili ju len...
Na člne po Canal du Midi
Na člne po Canal du Midi
Viac ako 300 rokov staré technické vodné dielo, ktoré sa tiahne od Toulouse až po Stredozemné more, je...
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Čas adventu pôsobí očarujúco predovšetkým v historických mestách, kde sa kostoly, domy a námestia...
Historické mestá – kulisa moderného života
Historické mestá – kulisa moderného života
Počnúc stredovekými stavbami, gotikou z pálených tehál či barokovými skvostami končiac, v nemeckých...
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Ešte v roku 1989 sa v Nemecku zjednotili mestá zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a vytvorili...
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.