Jesenícke novinky: prírodný fitpark a chodníka zážitkov

07 July 2014

Malebné kúpeľné mestečko Jeseníky, rozprestierajúce sa len pár kilometrov od našich hraníc sú obľúbenou destináciou nielen Čechov, ale aj Slovákov. Bohatá oblasť na pramenitú vodu, ktorou liečil aj preslávený doktor Vincenz Priessnitz, prináša ďalšie novinky: prírodný fitpark a chodníka zážitkov

Samotný doktor a rodák z Jeseníkov Vincenz Priessnitz „objavil" silu vodoliečby a svojim pacientom ordinoval aktívny pohyb na čerstvom vzduchu. A preto sa aj spoločnosť Priessnitzove liečebné kúpele rozhodli vybudovať niečo v podobnom duchu - vonkajší Fitpark Priessnitz. Mnohí športoví nadšenci, vyznávači zdravého životného štýlu, tréneri či doktori, aj keď sa často ich názory rozchádzajú, sa zhodnú na jednom, a to, že práve pohyb na čerstvom vzduchu je prospešnejší pre naše zdravie a má aj lepší účinok na zhadzovanie nadbytočných kíl, ako cvičenie v uzatvorenom priestore. Vincenz Priessnitz takisto svojim pacientom dovoľoval cvičiť vo vnútri, len pri naozaj nepriaznivom počasí. Novinka Fitpark Priessnitz v Jeseníkoch sa nachádza nad Balneoparkom, ponúka posilňovacie stroje, na nich cvičíte prevažne s vlastnou váhou. Nájdete tu stroj na precvičovanie ramien, šliapacie zariadenie, elipsovité zariadenie, stroj na precvičovanie pásu, jazdecké zariadenie, surfovacie zariadenie, rotoped a bench. Fitpark umiestnený na okraji lesa s jedinečným výhľadom na hrebene Jeseníkov vás okrem precvičenia celého tela nabije aj energiou. Ak sa už teda chystáte na dovolenku či menší výlet, určite si nezabudnite ísť toto miesto obzrieť a zacvičiť si.

Nový chodník zážitkov

Koncom júna otvorili v Jeseníku nový zážitkový chodník „Pri Bezručovom prameni“. Pre návštevníkov pripravili vychádzku po zrekonštruovaných prameňoch spolu s výkladom na náučnom chodníku Vincenza Priessnitza. Je dlhá 3 kilometre. Altánok „Pri Bezručovom prameni“, ako aj samotný prameň obnovili v roku 2010 vďaka Lesom ČR. Nebola to však jeho prvá obnova, tá bola už v roku 1961, vtedy ho aj pomenovali podľa básnika Petra Bezruča. Jeho korene však siahajú už do roku 1846, kedy prameň prvýkrát postavili na náklady pruských pacientov, a tak dostal aj prívlastok pruský. O postupné obnovenie prameňov sa stará hnutie Brontosaurus za pomoci súkromných sponzorov, dobrovoľníkov, mesta Jeseník a liečebného domu Vincenta Priessnitza.

Viac informácií a noviniek zo sveta Jeseníkov nájdete na www.kamkam.eu  a www.jesenik.org 

Renata Ravenová


 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam za zaujímavosťami a poznanímKam na turistikuKam na víkendKam na dovolenkuKam za športom v leteKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.