Aj malé Slovensko si zaslúži hviezdy

20 April 2014

„Započúvajte sa do dvanásťvalcového zvuku Ferrari, je to symfónia tónov, perfektná súhra množiny presne vyrobených súčiastok. A vypočujte si trebárs Berlínsku filharmóniu, perfektný súzvuk desiatok precízne čisto hrajúcich muzikantov...“ prirovnanie Jána Koreckého, dlhoročného motoristického publicistu a vydavateľa, ktorý sa prekvapivo dal na organizovanie operných koncertov. Čo sa vlastne stalo?

V skutočnosti nejde u mňa o nejaký veľký zvrat: hudba bola vždy integrálnou súčasťou môjho života, podobne ako motorizmus, ale keď som sa musel rozhodnúť, dal som prednosť žurnalistike pred hudbou. Po rokoch, keď sa otvorili hranice a mohli sme cestovať, stále viac som využíval možnosť navštevovať hudobné domy a koncertné sály, aby som si vypočul špičkové výkony spevákov. To ma napokon priviedlo k myšlienke „verbovať“ svetové hviezdy na Slovensko. Po vyše štyridsaťročnej novinárskej a vydavateľskej práci som začal komunikovať s hudobnými agentúrami.

Vstúpili ste na trh vážnej hudby, kde väčšina umelcov je zastúpená už tradične známymi agentúrami, a predsa ste uspeli...

Každý nový „hráč“ si musí svoj priestor na trhu vydobyť, musí zaujať, prekvapiť, ak chce, aby sa mu darilo. Spomínam na to, keď som chcel ešte ako motoristický novinár vstúpiť na knižný trh s knihou o majstroch sveta Formuly 1, odmietli ma s odôvodnením, že medzi majstrami nie je nik zo socialistických krajín, navyše Formula 1 sa považovala za kapitalistické huncútstvo a zvrhlosť. Ja som však neustúpil, presviedčal som, že mám silné príbehy jazdcov, čo určite zapôsobí, napokon sa našiel zodpovedný redaktor vo vydavateľstve, ktorý rukopis presadil a kniha vyšla dokonca s príhovorom Nikiho Laudu. Táto skúsenosť ma vybavila presvedčením, že za dobrú vec  stojí za to bojovať. Preto som sa podobnou cestou vybral aj teraz: zaumienil som si priviesť na Slovensko, napríklad jedného z najlepších belcantových tenoristov Juana Diega Flóreza, ktorého vystúpenia sú vo svete vždy beznádejne vypredané. Našiel som si cestu k jeho manažérovi a – presvedčil som ho. Keď som prišiel za maestrom Petrom Dvorským, vtedajším riaditeľom SND so žiadosťou prenajať si sálu Opery SND na koncert Flóreza, skoro spadol zo stoličky. A hoci divadlo už malo dramaturgický plán hotový, Peter Dvorský umožnil, aby sa koncert uskutočnil. Prišla teda prvá skúsenosť a s ňou aj presvedčenie ďalej pokračovať: agentúry si ma všimli a začali posielať prvé ponuky, aj pre ne sa totiž otvoril nový trh. Dnes už má naša agentúra za sebou také mená, ako napríklad Cecília Bartoli, Lawrence Brownlee, Mariusz Kwiecien, Oľga Pereťaťko, Joyce DiDonato, Thomas Hampson, Luca Pisaroni a čoskoro aj Piotr Bezcal, veľká tenorová star z Poľska.

Takže sa máte čím pochváliť. Napriek tomu neľutujete, že ste vstúpili na náročnú pôdu, kde sa úspech dostaví až vtedy, keď je koncert úspešný a hľadisko plné divákov?

Je pravda, že táto práca sa začína náročnými rokovaniami už niekoľko rokov pred samotným koncertom interpreta. Napríklad už teraz kontrahujem rok 2015, pripravujem turné na rok 2016, rokujem o koncertoch na rok 2017...A to napriek tomu, že sa nachádzame v totálnej finančnej neistote, keď sa krátia marketingové rozpočty firiem a stáva sa aj to, že potom príde koncert, spevák ochorie a vy stojíte pred dilemou, čo teraz? Stalo sa nám to s Mariuszom Kwiecienom, ochorel, našťastie sa nám podarilo nájsť náhradný termín a Mariusz publikum odškodnil vynikajúcim výkonom, hudobná kritika tento koncert dokonca ocenila ako Udalosť sezóny

Naznačili ste, že vás táto práca baví, ale žijete tiež v neustálej neistote, či nájdete patričnú odozvu u nášho publika?

Snažíme sa presvedčiť agentúry, že by vzhľadom na nižšie príjmy nášho obyvateľstva, mali byť nižšie aj honoráre umelcov. Nie vždy sa nám to darí. Iba slovenské publikum je ťažké presvedčiť, že za kvalitu treba zaplatiť. Táto doba navyše je o lacnom konzume, o gýči, dokonca aj médiá o hudobnom živote málo informujú, ale to je už iná téma! Ja sám som šťastný, že namiesto do McDonalda ma rodičia vodili do Reduty a Slovenského národného divadla...

A vy najbližšie našich divákov zavediete zrejme na koncert veľkej poľskej hviezdy, kedy to bude?

Koncert svetoznámeho Piotra Bezcalu sa uskutoční 25. apríla o 19,30 v Slovenskom národnom divadle, na ktorom odznejú populárne árie zo svetových operných diel.

VSTUPENKY – KLIKNITE A OBJEDNAJTE

Organizátor koncertu - KAPOSTicketportalwww.navstevnik.sk

Gabriela Kopicová


 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.