Čarovné jarné výlety - na návšteve Dunajsko-moravského regiónu

19 March 2014

Po slabšej zime prišla jar skôr ako sme boli zvyknutí. A tak sa aj tie najkrajšie ciele výletov v Dunajsko-moravskom regióne, len 35 kilometrov od Bratislavy, mohli začať pripravovať na sezónu skôr ako obvykle. Ale o to dôkladnejšie. Národný park Dunajské luhy (Donau-Auen) a Archeologický park Carnuntum bude pre verejnosť otvorený už od 21. marca, barokový zámok Schloss Hof od 7. apríla. Počas celej sezóny až do novembra čaká na hostí bohatý a napínavý program. A aj množstvo noviniek! Informácie o celom Dunajsko-moravskom regióne v slovenskom jazyku nájdete na: www.dunajskomoravsky-region.sk.

V Archeologickom parku Carnuntum bude tento rok v znamení gladiátorov, barokový zámok Schloss Hof ponúkne špeciálnu novú „lesklú“ výstavu, Schloss Orth – centrum Národného parku Dunajské luhy pripravil pestrý program túr, vďaka ktorým môžete na vlastnej koži spoznať život v dunajských luhoch. 

Stabilnou ponukou pre slovenských hostí počas tzv. „Slovenských dní“, to znamená vtedy, keď sú u nás štátne sviatky, sú zľavy na vstupnom, špeciálny program a mimoriadne prehliadky v slovenskom jazyku. Najbližšie termíny Slovenských dní sú: 18.4., 21.4., 1.5., 8.5., 5.7.

ZÁMOK SCHLOSS HOF – V ZNAMENÍ DVORNÝCH OSLÁV

Aktuálna výstava „Lesk a pôvab - oslavy na cisárskom dvore“ (od 7. apríla do 2. novembra) bude v rôznych formách a pri rôznych príležitostiach pripomínať, ako kedysi kniežatá na dvore oslavovali narodenie detí, svadby alebo meniny. Do sveta baroka sa budú môcť návštevníci ponoriť už 7. apríla pri otvorení sezóny. Tip: Prvé zoznámenie sa s novou výstavou môžete zažiť už počas Veľkonočných trhov na Schloss Hofe. Ďalšou novinkou je interaktívny svet pre rodiny s deťmi v tzv. Bäckenhofe. Otvoria ho 22. júna. 

TIPY NA PODUJATIA: Veľkonočný trh na majeri zámku sa bude konať počas dvoch víkendov – 29. a 30. marca a 5. a 6. apríla. Hostia budú môcť ochutnať regionálne dobroty, remeselníci budú prezentovať svoje výrobky, deti sa budú môcť niečo naučiť v dielni veľkonočného zajaca, povoziť na kočoch, na vychádzku budú lákať aj záhrady plné tulipánov. V programe sú aj ďalšie klasické podujatia. Barokový sprievod zvierat sa uskutoční 1. mája, Dni záhrad 16. – 18. mája a Slávnosť pre rodiny s deťmi na tému kôň a oslík –  25. mája.

Pre hostí zo Slovenska sú každú nedeľu a počas slovenských štátnych sviatkov o 11:30 a 13:30 hod. pripravené špeciálne prehliadky v slovenskom jazyku. K tejto ponuke dostanú slovenskí návštevníci aj 20-percentnú zľavu na vstupnom. 

Do Schloss Hofu sa môžete dostať aj mestskou verejnou dopravou. Konkrétne autobusom číslo 21 do Devínskej Novej Vsi, odtiaľ vedie most pre cyklistov a pre peších ponad rieku Moravu až k východnej bráne (tzv. Moravská brána) zámku. 

Schloss Hof - otváracia doba: 7. apríl – 2. november 2014, denne od 10:00 do 18:00 hod. 

www.schlosshof.at

SCHLOSS ORTH – CENTRUM NÁRODNÉHO PARKU DUNAJSKÉ LUHY

S fascinujúcim svetom dunajských luhov sa môžu hostia zoznámiť na multimediálnej výstave „DonAUräume“ (je aj v slovenčine), v prírodnom areáli zážitkov Schlossinsel (polostrov pri zámku Orth), kde je aj unikátna presklená pozorovacia stanica pod vodou. Schloss Orth – centrum národného parku, pomyselná brána do dunajských luhov, je otvorené od 21. marca denne od 9:00 do 18:00.

Multimediálna výstava „DonAUräume prezentuje národný park v štyroch miestnostiach. Od jeho vzniku až po súčasnosť. Park dáva možnosť zoznámiť sa prírodou dunajských luhov na vlastnej koži. Tu žijú zvieratá a rastú rastliny vo svojom prirodzenom prostredí. Na ostrove pri zámku napríklad sysle, európska korytnačka, rôzne druhy hadov, na jar kvitnú zriedkavé vodné rastliny, divoké kvety, k životu sa prebúdzajú impozantné stromy. V presklenej pozorovateľni pod vodou môžete sledovať ryby dunajských ramien, mušle či kraby v ich prirodzenom prostredí. Na vyhliadkovej veži na zámku Orth budete mať dunajské luhy od Hainburgu až po Viedeň ako na dlani. Navyše je tam kamera pozorujúca bociany v ich hniezde, a takýto pohľad naživo je skutočne veľmi zaujímavý.

TIPY NA PODUJATIA: Ideálnou možnosťou ako sa priblížiť a spoznať prírodu v dunajských luhoch je výlet loďou. Tipom pre celú rodinu je kombinovaná túra, romantická plavba na historickom člne Tschaika, spojená s prechádzkou po dunajských luhoch. Koná sa pravidelne až do 19. októbra. Sprievodca vás počas plavby naučí mnoho zaujímavého z histórie plavby loďou po Dunaji a porozpráva vám o dynamike rieky a celého národného parku. Čln Tschaika, poháňaná veslami, je presnou kópiou lode z roku 1530.

Ďalším tipom je Rodinná slávnosť v Schloss Orth – centrum národného parku (27. apríl) s podtitulom „Voda, život, objavovanie“. Očakávajte bohatý program, súťaže, živú hudbu a množstvo jarných dobrôt. Rovnako aj špeciálne stanovištia s možnosťou rôznych aktivít pre deti. Všetko je venované elixíru života – vode.

Počas slovenských štátnych sviatkov majú hostia zo Slovenska zľavnené vstupné, k dispozícii budú slovenskí sprievodcovia a informačné letáky v slovenskom jazyku. 

Otváracia doba - Národný park Dunajské luhy: 21. marec ‒ 30. september denne od 9:00 do 18:00 hod., 1. október ‒ 1. november denne od 9:00 do 17:00 hod.

www.donauauen.at

 

ARCHEOLOGICKÝ PARK CARNUNTUM - GLADIÁTORI SA PREBÚDZAJÚ K ŽIVOTU

Od 21. marca môžu fanúšikovia rímskej histórie opäť obdivovať zrekonštruované stavby. Rímsky mestský palác, mestskú vilu, verejné termálne kúpele, ale aj meštiansky dom s originálnou podlahovou mozaikou ukazujú, ako žili Rimania pred viac ako 1700 rokmi. V roku 2011 tu archeológovia objavili doteraz jedinú známu gladiátorskú školu z rímskych čias. Aj preto bude tento rok patriť gladiátorom, ich životu, zákulisiu, celému tomuto masovému fenoménu antiky.

TIPY NA PODUJATIA: Počas dvoch dní, 14. a 15. júna (od 10:00 do 18:00 hod.), bude pri Slávnosti Rimanov panovať výnimočný stav. Okolo 200 obchodníkov a remeselníkov z mnohých provincií rímskeho impéria si rozloží na celom území múzea pod holým nebom Petronell svoj stan. Budú predávať a prezentovať svoje výrobky. Tak ako kedysi. Hojnosť jedla a pitia, podľa starých receptov.

V múzeu pod holým nebom Petronell si môžete počas slovenských štátnych sviatkov užiť exkluzívnu prehliadku v slovenskom jazyku (o 12.00 hod., o 14.00 hod.), samozrejme so zľavnenou vstupenkou.

Otváracia doba – Archeologický park Carnuntum, múzeum pod holým nebom Petronell, múzeum Carnuntinum, amfiteáter v Bad Deutsch-Altenburgu: 21. marec  ‒ 16. november 2014, denne  9:00 – 17:00  hod.

www.carnuntum.co.at

Foto - Donau Niederösterreich - Steve Haider, Schloss Hof, Archäologischer Park Carnuntum, Nationalpark Donau-Auen  

 

 

 

 

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkendKam za oddychomKam za dobrou kuchyňouKam ísť načerpať silyKam na turistiku
Imperiálne svadby na zámku Schloss Hof
Imperiálne svadby na zámku Schloss Hof
Nádherný klenot cisárskeho dedičstva, zámok Schloss Hof otvára svoju veľkolepú hlavnú sezónu 9. marca...
Vianočné trhy na zámku Schloss Hof 2023
Vianočné trhy na zámku Schloss Hof 2023
Umelecké remeslá, kulinárske lahôdky a detské aktivity – nalaďte sa na najkrajšie sviatky v...
Veľká prázdninová zábava na zámku Schloss hof
Veľká prázdninová zábava na zámku Schloss hof
Od 5. augusta do 3. septembra sa brány zámku Schloss Hof otvárajú pre veľkú zábavu v znamení letných...
Jarné slávnosti v barokovej atmosfére
Jarné slávnosti v barokovej atmosfére
Plánujete si jednodňový výlet u našich západných susedov? Máte chuť na dávku histórie, nádhernú...
Zimná  rozprávková nálada na zámku Schloss Hof
Zimná rozprávková nálada na zámku Schloss Hof
Nádherný zámocký komplex Schloss Hof s rozľahlým areálom, ktorému dominuje idylický statok, je skvelou...
Kto vyhral dve vstupenky na vianočné trhy do Schloss Hofu?
Kto vyhral dve vstupenky na vianočné trhy do Schloss Hofu?
Ďakujeme všetkým za účasť v súťaži.  Vstupenky vyhrávajú pani Renata Klimová a pán Miroslav...
Vianočné trhy na Schloss Hofe
Vianočné trhy na Schloss Hofe
Keď sa najväčšie barokové vidiecke sídlo Rakúska odeje do zimných šiat, jeho nádvoria rozžiaria tisíce...
Pestrá jeseň na Schloss Hofe
Pestrá jeseň na Schloss Hofe
Jesenné zámocké záhrady prinášajú nádhernú paletu farieb a spolu s nimi aj rozmanitú programovú...
Jarné podujatia na barokovom zámku
Jarné podujatia na barokovom zámku
Rozsiahly areál zámockého komplexu Schloss Hof doslova prekvitá v objatí nádhernej flóry. Kvetinové...
Vôňa vína a punču nás už láka
Vôňa vína a punču nás už láka
Čoraz častejšie počas adventných dní vyhľadávame atmosféru vianočných trhov. Zámky, kláštory, či...
Jarná ponuka v barokovom zámku
Jarná ponuka v barokovom zámku
Čo poviete na taký jarný výlet do zámku Schoss Hof,  ktorý je skutočným skvostom Dolného Rakúska. Len...
 Čarovné trhy na zámku
Čarovné trhy na zámku
Vianoce – bezpochyby tie najobľúbenejšie a najkrajšie sviatky v roku – sa nezadržateľne blížia....
Miesto na dokonalý sviatočný výlet
Miesto na dokonalý sviatočný výlet
Kde? Barokový zámok Schloss Hof. 5. júla bude špeciálny program! Barokový skvost Dolného Rakúska,...
Súťaž: Advent na zámku Eckartsau
Súťaž: Advent na zámku Eckartsau
Súťaž sme skončili! Ceny vyhrávajú: Ivana Zacharová, Jana Jánošíková, Eva Szendi....
Svadba na zámku, prečo nie...
Svadba na zámku, prečo nie...
Zámok Eckartsau v nádhernom parku rakúskych lesov, v dunajských luhoch sa rok po roku stáva viac známym  i...
Popoluška prišla opäť na zámok
Popoluška prišla opäť na zámok
Mladé dievča, ktoré trápi krutá macocha a žije v neúctivých podmienkach často celá zašpinená od...
Zaujímavá ponuka zámku
Zaujímavá ponuka zámku
So skvelou prázdninovou ponukou prišli pracovníci barokového zámku Schloss Hod, neďaleko Bratislavy. V...
Hry na zámku
Hry na zámku
Mária Terézia bola vášnivou hráčkou. Významná panovníčka milovala hru Faraón a nielen tú, ale...
Zima v letnom zámku Schloss Hof
Zima v letnom zámku Schloss Hof
Aj tento rok otvorí zámok Schloss Hof svoje brány v zimnom období. Až do marca máte možnosť každú...
Veľká noc v zámku Schloss Hof
Veľká noc v zámku Schloss Hof
Veľkonočné trhy i špeciálny program počas veľkonočných sviatkov sú na zámku Schloss Hof už tradičným...
Schloss Hof a štart novej sezóny
Schloss Hof a štart novej sezóny
Jar odštartuje najväčší barokový komplex zámku v Rakúsku novou výstavou o princovi Eugenovi, Márii...
Vianočná dedinka a na zámku?
Vianočná dedinka a na zámku?
V sobotu 22. novembra sa otvoria brány barokového zámku. V jeho priestoroch bude opäť, tak ako po iné roky...
Detstvo pred 100 rokmi
Detstvo pred 100 rokmi
Zámok Schloss Hof pripravil na túto jeseň a zimu absolútnu novinku – špeciálnu zimnú výstavu, ktorá...
U susedov - v rímskom Carnuntum
U susedov - v rímskom Carnuntum
Cestu ku „kruháču“ za Hainburgom pozná každý z nás. No spravte raz výnimku a nezaparkujte pri...
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.