Salcburg - barokní klenot dokonalé krásy

03 January 2014

Je jevištěm světa, barokní perlou v severní části Alp ‒ a má i mnohé jiné přívlastky. Nádherné, barokní město Salcburg.

V době adventu je jeho kouzlo ještě působivější. Tradiční „Kristkindlmarkt“, nad kterým doslova trůní obrovská pevnost ‒ Salcburgský hrad. Známy vánoční trh pod holým nebem, oslavuje letos své čtyřicáté výročí. Tradiční ručně vyrobené ozdoby, šperky, dekorace na stromeček i pod něj, kovářské a řezbářské práce, výrobky z kožešin, typické rakouské klobouky pro dámy i pány z látky „loden“, všelijaké drobnosti, perníčky. To je jenom malá část nádherného adventního trhu u Salcburgského dómu a v jeho okolí. Tradice se začala psát už v 17. století, kdy se na nádvoří před dómem poprvé objevil tzv. „Nikolaimarkt“, teda Mikulášský trh. Každým rokem přibývali řemeslníci, prodejci vánočního cukroví, punče a vařeného vína, a tak se trh před dómem rozrostl až do dnešní podoby. Jeho atmosféru dotváří i hudba typická pro tento region, nádherné chóry, trubky, smyčce. Samozřejmě, nechybí kvalitní punč, svařené víno, pro Rakousko typický vařený mošt a různé dobroty k tomu. Letos se brány trhu zavírají až 26. prosince.

www.christkindlmarkt.co.at

Víte, kdy a kde se zrodila známá píseň Tichá noc - svatá noc, bez jejíž melodie a působivého textu si čas Vánoc neumíme vůbec představit?  Právě tady, u Salcburgu, ve vesničce Oberndorf, ji v roce 1818 zkomponoval farář Josef Mohr a tehdejší varhaník F. X. Gruber. A protože se faráři přesně na Štědrý den porouchaly varhany, zazpívali si píseň v kapličce Sv. Mikuláše v doprovodu kytary. Zpívali horní a dolní hlas. A takhle „jednoduše“ se na mnoha místech  Rakouska zpívá podnes. Její hudba a text je známá po celém světě. Tuto píseň UNESCO v roce 2011 zahrnulo do svého nemateriálního kulturního dědictví.

www.stillenacht-oberndorf.at

Vedle největšího adventního trhu vás jistě zaujme i alternativní vánoční trh u Salcburgu v obci Anif. Jeho kouzlo se ještě více umocní večer, kdy se na jezeře, kolem kterého jsou umístěny různé stánky s uměleckými výrobky z domácí produkce, rozsvítí se veliký květ. Celý les kolem zazáří různými barvami  ‒ vznikne nádherná harmonie přírody, světla a barev. Otevřeno je do 29. prosince, trh nabízí pestrý program pro celou rodinu.

www.waldklang.at

Směrem na jih leží městečko Grödig – St. Leonhard, cca 7 kilometrů od centra Salcburgu. Nejhezčí, typická obec v Salcbursku, s nádherně a vkusně ozdobenými domy. Pod známou horou Untersberg  zažijete „klasický advent“ s průvodem perchtů – čertů. Krása gotického poutního kostela, kde se konají koncerty, je umocněna nádhernými antickými jesličkami, které vystavili na obdiv. Zajímavostí je, že všechen finanční výtěžek z adventního trhu jde na charitu. Už čtyřicet let se angažuje vedoucí místní turistické organizace pani Maria Rettinger. Doposud vybrali na charitu 8 milionů eur! Všichni pracují bez nároku na honorář, teda i prodávající, organizátoři, hendikepované děti zase v pekárně pečou perníčky. Ty prodávají v papírových sáčcích vyzdobených vlastním logem Vánoc a sumu, kterou za ně zaplatíte, si můžete určit vy sami.

www.adventmarktsanktleonhard.at

Jiné kouzlo můžete zase obdivovat na vánočním trhu na zámku Hellbrunn. Zajímavostí je, že v přední části fasády má přesně 24 oken, kolik je dnů adventu a kromě toho láká i svou úžasnou atmosférou a výzdobou. V parku i na nádvoří před zámkem jsou vyzdobené jedličky, další stromy zase obrovskými červenými vánočními koulemi. V posledních letech je to už jakýsi symbol zámku Hellbrunn. Koulí je přesně 10 000! Pro děti nechybí ani živá zvířátka v zoologické zahradě. Náš tip: jestliže letos už nestihnete návštěvu zámku Hellbrunn, zámku radosti a vody, naplánujte si ji na jaro, v létě nebo na podzim. V každém ročním období tady na vás čeká vícero překvapení. Jeho stavitel Santino Solari mu na přání knížecího biskupa Markuse Sittikusa von Hohenems vdechl zajímavou atmosféru. Zámek postavili v 16. století.

www.hellbrunneradventzauber.at

Jiné tipy na pěkné zážitky najdete například i na: www.sternadvent.atwww.salzburg-burgen.at

Příště vám představíme Salcburg jako město tradice piva, která je s ním spojena už více než 500 let.

Beata Havranová, foto autorka a Milan Julény

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam na turistikuKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňou
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.