V Bazileji nájdete najkrajšie vianočné ozdoby

16 December 2013

Vianočný trh na námestí Barfüsserplatz, ako aj na námestí Münsterplatz patria k najkrajším a najväčším vo Švajčiarsku. Počas predvianočných dní aj múzeá obohacujú svoj program o viacero podujatí a inšpiratívnych výstav.

Mesto ako namaľované

Bazilej má počas adventu pôsobivú atmosféru. Centrum mesta je bohato vyzdobené nápaditými vianočnými dekoráciami, čo vytvára na oboch vianočných trhoch priam idylickú náladu. Na námestí Barfüsserplatz,okolo historického kostola a na námestí Münsterplatzpriamo pri  Münsteri, čo je mimochodom najznámejší symbol mesta, stojí  nádherný vianočný strom s ručne vyrobenými ozdobami od známeho švajčiarskeho „vianočného špecialistu“ Johanna Wannera.

Na oboch trhoch ponúkajú obchodníci a umelci rôzne ručne vyrobené produkty, všetko obohacuje ponuka tradičných vianočných produktov. Každý labužník si príde na svoje. Či už sa spokojí so šálkou vareného vína, alebo dá radšej prednosť tzv.  Basler Läckerli ‒ teda bazilejským dobrotám a pochúťkam alebo obľúbeným grilovaným párkom. Oba trhy sú otvorené do 23.decembra od 11-tej do 20-tej hod.

Vianočný dom

Vianočný dom je najznámejší obchod na Sapenbergu, kde počas celého roka ponúkajú ručne robené vianočné ozdoby a sezónne dekoračné výrobky. V lete ako aj v zime, slovom v každom čase sem prichádzajú turisti z celého sveta.

Ešte v  19. storočí začali  domáci umelci v Thüringen Walde experimentovať s výrobou ozdôb na vianočné  stromčeky. Išlo o sklenené gule, ktoré na začiatku s veľkou námahou vyfukovali pomocou olejových lámp, po čase lampy nahradil plyn. Za pomerne krátky čas sa však stali tieto výrobky prototypom moderného štýlu ozdôb na vianočný strom. Ešte aj dnes sa Johann Wanner vracia k tradičnej výrobe vianočných ozdôb ‒ každý kus je originálom vyrábaným ručne. Tým, že zvnútra je ozdoba postriebrená, má vynikajúcu trvácnosť a kvalitu. Johann Wanner je najväčším výrobcom a obchodníkom s tradičnými vianočnými ozdobami. Zdobil stromčeky mnohým prominentom, pápežovi, kráľovnej Alžbete, v rodine prezidenta Clintona... V Bazileji aj tento rok zdobia jeho ozdoby mnoho stromčekov v luxusných hoteloch, ale napríklad aj jedľu vo Vatikáne. Vianočné ozdoby sú jeho doménou už tridsať rokov. Takto vyrábané ozdoby sa stali predmetom nejedného zberateľa a sú  stále vyhľadávaným artiklom nielen pre domácich, ale aj pre turistov. Za nádhernú originálnu vianočnú ozdobu zaplatíte od 13 do 20 eur. Veríme, že to bude pre vás dobrý tip „odskočiť“ si ešte do švajčiarskeho mesta Bazilej po takýto originálny vianočný darček. Isto neoľutujete ani vy, ani ten, kto takýto nádherný darček od vás dostane.

www.johannwanner.ch, www.basel.com

GK, BH

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkendKam za oddychomKam ísť načerpať sily
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.