Salzburg - barokový klenot dokonalej krásy

10 December 2013

Je javiskom sveta barokovou perlou v severnej časti Álp... a má aj mnohé iné prívlastky. Nádherné, barokové mesto Salzburg.

V čase adventu je jeho čaro ešte mocnejšie. Tradičný „Kristkindlmarkt“, nad ktorým doslova tróni obrovská pevnosť, Salzburgský hrad... Známy vianočný trh pod holým nebom oslavuje tohto roku svoje štyridsiate výročie. Tradičné ručne vyrobené ozdoby, šperky, dekorácie na  i pod stromček, rôzne ozdoby, kováčske či rezbárske práce, výrobky z kožušiny, typické rakúske klobúky pre dámy a pánov z látky „loden“, všakovaké drobnosti, perníčky. To je len malá časť nádherného adventného trhu pri Salzburgskom dóme a v jeho okolí. Tradícia sa začala písať už v 17. storočí, kedy sa na nádvorí pred dómom po  prvý raz objavil tzv. „Nikolaimarkt“, teda Mikulášsky trh. Každým rokom pribúdali remeselníci, predajcovia vianočného pečiva, punču či vareného vína, a tak sa trh pred dómom rozrástol až do dnešnej podoby. Jeho atmosféru dotvára aj hudba typická pre tento región, nádherné chóry, trúbky, sláčiky. Samozrejme, nechýba kvalitný punč či varené víno, pre Rakúsko typický varený mušt a rôzne dobroty k tomu. Tento rok sa brány trhu zatvárajú až 26. decembra.

www.christkindlmarkt.co.at

Viete kedy a kde sa zrodila známa pieseň Tichá noc - svätá noc, bez melódie a pôsobivého textu ktorej, si čas Vianoc vôbec nevieme predstaviť? Práve tu, pri Salzburgu, v dedinke Oberndorf, ju v roku 1818 skomponoval farár Josef Mohr a vtedajší organista F. X. Gruber. A keďže sa farárovi presne na Štedrý deň pokazil organ,  zaspievali si ju  v kaplnke Sv. Mikuláša za sprievodu gitary. Spievali horný a dolný hlas. A takto „jednoducho“ sa na mnohých miestach  Rakúska spieva podnes. Jej hudba a text je známa po celom svete. Túto pieseň zahrnulo UNESCO v roku 2011 do svojho nemateriálneho kultúrneho dedičstva.

www.stillenacht-oberndorf.at

Popri najväčšom adventnom trhu vás určite zaujme aj alternatívny vianočný trh pri Salzburgu v obci Anif. Jeho čaro sa ešte viac umocní večer, kedy sa na jazere, okolo ktorého sú umiestnené všakovaké stánky s umeleckými výrobkami z domácej produkcie, rozsvieti veľký kvet. Celý les okolo zažiari rôznymi farbami ‒ vznikne nádherná harmónia prírody, svetla a farieb. Otvorené je do 29. decembra, trh ponúka pestrý program pre celú rodinu.

www.waldklang.at

Smerom na juh leží mestečko Grödig – St. Leonhard, cca 7 kilometrov  od centra Salzburgu. Najkrajšia, typická obec v Soľnohradsku, s nádherne a vkusne ozdobenými domami. Pod známou horou Untersberg tu zažijete „klasický advent“ so sprievodom perchtov – čertov. Krása gotického pútnického kostola, kde sa konajú koncerty, je umocnená nádhernými antickými jasličkami, ktoré vystavili na obdiv. Zaujímavosťou je, že všetok finančný výťažok z adventného trhu ide na charitu. Už štyridsať rokov sa angažuje vedúca miestnej turistickej organizácie pani Maria Rettinger. Doteraz na charitu vyzbierali 8 miliónov eur! Všetci pracujú bez nároku na honorár, teda aj predávajúci, organizátori, hendikepované detičky zasa v pekárni pečú perníčky. Tie predávajú v papierových vrecúškach ozdobených vlastným logom Vianoc a sumu, ktorú za ne dáte, si môžete určiť vy sami.

www.adventmarktsanktleonhard.at

Iné čaro zasa môžete obdivovať na vianočnom trhu na zámku Hellbrunn. Zaujímavosťou je, že v prednej časti fasády má presne 24 okien, koľko je dní adventu a okrem toho láka aj svojou úžasnou atmosférou a výzdobou. V parku i na nádvorí pred zámkom sú ozdobené jedličky, ďalšie  stromy zasa obrovskými červenými vianočnými guľami. Za posledné roky je to už akýsi symbol zámku Hellbrunn. Gulí je presne 10 000! Pre deti nechýbajú ani živé zvieratká v zoologickej záhrade. Náš tip: ak tento rok už nestihnete návštevu zámku Hellbrunn, zámku radosti a vody, naplánujte si ju na jar, v lete či na jeseň. V každom ročnom období tu na vás čaká viacero prekvapení. Jeho staviteľ Santino Solari mu na želanie kniežacieho biskupa Markusa Sittikusa von Hohenems vdýchol zaujímavú atmosféru. Zámok postavili v 16. storočí.

www.hellbrunneradventzauber.at

Iné tipy na pekné zážitky nájdete napríklad aj na: www.sternadvent.atwww.salzburg-burgen.at

Nabudúce vám predstavíme Salzburg  ako mesto tradície piva, ktorá je s mestom spojené už viac ako 500 rokov.

Beata Havranová, foto autorka a Milan Julény

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam na turistikuKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňou
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.