Jeseník - tam kde lieči voda i vzduch

09 December 2013

Vyberte sa s nami do regiónu, ktorý preslávil zakladateľ prvých vodoliečebných kúpeľov na svete, Vincenz Priessnitz. Po trase Bratislava - Brno - Olomouc - Šumperk je to do obce Jeseník len čosi vyše 300 kilometrov, po troch hodinách cesty autom sa ocitnete v úplne inom svete.

Každý, kto mal možnosť prežiť zopár predvianočných dní uprostred hôr, čerstvo pocukrovaných snehom, určite potvrdí, že advent tu má úplne inú atmosféru ako vo veľkom meste. My sme strávili druhý adventný víkend v objatí pohoria Jeseníky a Rychlebských hôr, v kraji, ktorý preslávil zakladateľ liečenia vodou, zakladateľ prvých vodoliečebných kúpeľov na svete Vincenz Priessnitz. Hostiteľom boli kúpele nesúce jeho meno a pokračujúce v jeho odkaze. 

Génius bez vzdelania
 

Po trase Bratislava - Brno - Olomouc - Šumperk je to do obce Jeseník len čosi vyše 300 kilometrov a po tri a pol hodine cesty autom sa ocitnete v úplne inom svete. Nad obcou Jeseník sa v pôvodne malej osade Gräfenberg narodil Vincenz Priessnitz, z ktorého sa neskôr stal svetoznámy lekár. Preslávil sa využívaním miestnej „živej vody" i priaznivých klimatických podmienok na liečenie celého organizmu a širokej škály chorôb. V mieste svojho rodiska založil prvý vodoliečebný ústav na svete. A hoci musel dlho bojovať o uznanie svojich metód širokou lekárskou obcou ‒ bol označovaný za šarlatána a podvodníka ‒ nakoniec sa mu podarilo všetkých presvedčiť, že aj studená voda môže liečiť. Jednoduchým pozorovaním prírody zistil, že krátkodobé pôsobenie chladu na organizmus vyvolá pozitívnu reakciu tela ‒ zahriatie a prekrvenie. Táto vzájomná interakcia bola podstatou jeho liečebných metód, ktoré rokmi a počtom vyliečených pacientov zdokonaľoval. Časom sa z malej osady Gräfenberg stali svetoznáme kúpele, ktoré fungujú dodnes ‒ Priessnitzove liečebné kúpele

Nedotknutá príroda         
 

Obec Jeseník i kúpele nad ňou ležia v objatí nádherných hôr. Hrubý a Nízky Jeseník, Rychlebské hory, čistý vzduch nabitý iónmi, ktoré preukázateľne harmonizujú organizmus, ponuka zimných športov (beh na lyžiach, výlety na snežniciach, zimná turistika, nordic walking, zjazdové lyžovanie - napr. strediská Ramzová, Kouty) v kombinácii s kúpeľnými procedúrami môžu byť skvelým tipom na strávenie voľných dní v tomto regióne. Oblasť, ktorá nie je zasiahnutá masívnym cestovným ruchom bude určite vyhovovať každému, kto si chce hlavne oddýchnuť a spomaliť.

Viac informácií na: www.priessnitz.cz
NÁŠ GASTRONOMICKÝ TIP 

Vila Elis -
 romantická a nostalgická Vila Elis nesie meno rakúskej cisárovnej Alžbety (1837-1898) ‒ krásnej a tajomnej Sissi, ktorá bola okrem iného známa svojou charitatívnou činnosťou. V Jeseníku, vtedajšom Frývaldove, finančne podporovala mnoho projektov a na jej počesť sa ulica, kde sa Vila Elis nachádza, volala až do roku 1945 Elisabethstrasse. V roku 2011 bola takmer úplne rozpadnutá Vila Elis zrekonštruovaná,  vznikla v nej reštaurácia, ktorá ponúka mnohé staré recepty, ktoré boli v spolupráci s miestnymi historikmi objavené a znovu uvedené do praxe. Jedlo, ktoré majster šéfkuchár Tomáš Pekař ponúka hosťom,  je naozaj skvostné, pripravované predovšetkým z miestnych produktov. 
Prokop Slováček, foto autor

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.