Pod Jánošíkovou šibenicou

30 September 2013

Celý rok 2013 bol v Liptovskom Mikuláši v znamení legendárneho zbojníka Juraja Jánošíka. V rámci projektu "Jánošík – 300 rokov legendy" mali návštevníci regiónu Liptov možnosť spoznávať miesta, ktoré sú historicky spojené so slovenským zbojníkom.

Hlavným cieľom bolo pripomenúť si 300. výročie súdu a popravy našej legendy. Na konci septembra pribudla do programu tzv. Jánošíkovej cesty ďalšia zaujímavosť, inštalácia symbolickej šibenice, na ktorej Jánošík ukončil svoju životnú púť. Odhalili ju v centre Liptovského Mikuláša v parku Hotela Jánošík. Krstilo sa údajne 300 ročným hrachom objaveným pri rekonštrukcii hotela.

Riaditeľ hotela Marián Polák a primátor Alexander Slafkovský zhodne pripomenuli význam originálneho pamätníka pre rozvoj cestovného ruchu. „Verím, že sa na tomto neprehliadnuteľnom mieste zúročí najlepším možným spôsobom, zvýšeným záujmom domácich i zahraničných návštevníkov o našu históriu,“ skonštatoval Slafkovský. „Rád som prijal túto nevšednú výzvu a pokúsil som sa do verejného priestoru zasadiť svojskou formou výstižný odkaz na Jánošíka. Nechcel som to riešiť prvoplánovo analogicky, ale abstraktne,“ dodal mladý architekt a dizajnér Juraj Bolček zo Žiliny.

Všetky informácie nájdete tu:

MÚZEUM JANKA KRÁĽAHOTEL JÁNOŠÍKMESTO LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Prokop Slováček, foto: Beata Havranová, Prokop Slováček

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.