Jubilejná sezóna filharmónie sa začína

05 September 2013

Prvý koncert 65. sezóny Slovenskej filharmónie bude 11. septembra

Slovenská filharmónia, Slovenský filharmonický zbor (zbormajsterka Blanka Juhaňáková), Štefan Bučko ako recitátor a stály hosťujúci dirigent Leoš Svárovský uvedú 11. septembra oratórium CIRILLO-METODIADA, podľa rovnomenného eposu Jána Hollého. Oratórium skomponoval  hudobný skladateľ Egon Krák pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na naše územie.

Autor Egon Krák o svojom diele napísal: "Niet mnoho takých príležitostí v živote hudobníka, ako prispieť k oslave 1150. výročia príchodu svätcov Cyrila a Metoda na naše územie práve hudbou. Prejaviť obdiv mužom, ktorí sa rozhodli v hlbokom stredoveku zmeniť náboženský, civilizačný a kultúrny rozvoj v krajine, v ktorej dnes žijeme. Vnímam to ako výnimočný okamih spojenia radosti, úcty a vznešenej povinnosti." V premiére zaznelo toto oratórium v mesiaci júl v Nitre a v Terchovej  počas XXIV. ročníka Cyrilometodských dní v Terchovej. Koncert v bratislavskej Redute začne o 19-tej.

Druhý mimoriadny koncert zaznie v Malej sále Slovenskej filharmónie sobotu, 14. septembra. Členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala (um. vedúci Ewald Danel) pozývajú na Koncert venovaný zdravotne postihnutým. Program koncertu je zostavený z populárnych diel klasickej hudby – Mozarta, Straussa, na koncerte zaznie aj výber piesní Jaroslava Ježka. Koncert začne o 16-tej.

Členovia Slovenského komorného orchestra Bohdana Warchala a Slovenského filharmonického zboru  pozývajú aj na prvý chrámový koncert, a to v piatok 13. septembra, do bratislavského Kostola Nanebovzatia Panny Márie – Blumentál, kde v ich interpretácii zaznejú Biblické písně op. 99 Antonína Dvořáka a Omša sv. Cyrila a Metoda Michaela Haydna.  Koncert v Blumentáli začne o 19.30 hod.

Vstupenky na septembrové koncerty sú už v predaji vpokladnici SF. V najbližších dňoch však aj online cez stránku www.navstevnik.sk. Lístky je možné kúpiť si aj pred koncertom v mieste jeho konania.

Spracovala Beata Havranová


Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.