Tapisérie sa vracajú do Valtíc

12 July 2013

Výstava Valtice – Viedeň – Vadúz a späť, príbeh daru pruského kráľa

Od 5. júla 2013 môžu návštevníci Štátneho zámku Valtice v novo zrekonštruovaných priestoroch druhého poschodia zámku obdivovať  nástenné tapisérie na výstave Valtice – Viedeň – Vadúz a späť - príbeh daru pruského kráľa.

Ide o jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s osobnosťou kniežaťa Jozefa Václava z Liechtensteina, vynikajúceho vojaka, diplomata a mecenáša. Šľachtica, ktorý zachránil cisársky trón pre Máriu Teréziu a dostal za to mimoriadne pocty, a to nielen od viedenského cisárskeho dvora, ale tiež z tábora jeho nepriateľov. Dôkazom tohto tvrdenia je unikátny súbor tapisérií nazvaný „Čínsky cisár", ktorý kniežaťu venoval pruský kráľ Fridrich II. Tieto  tapisérie tvorili až do konca druhej svetovej vojny  dekoráciu -  tzv. gobelinzimmer na prvom reprezentačnom poschodí valtického zámku. Odtiaľ však bol súbor po vojne ulúpený a po mnohých peripetiách ho v roku 2006 znovu zakúpila kniežacia rodina. V júli a auguste tohto roka sa tak takmer po sedemdesiatich rokoch vracajú tieto tapisérie na svoje pôvodné miesto, a to vďaka zapožičaniu z liechtensteinských kniežacích zbierok. Súčasťou výstavy je aj prvýkrát v Českej republike realizovaná interaktívna 3D prezentácia ďalšieho jedinečného artefaktu spojeného s osobnosťou kniežaťa Jozefa Václava z Liechtensteina, a to tzv. Zlatého koča. Treba ešte podotknúť, že výstava Valtice – Viedeň – Vadúz a späť - príbeh daru pruského kráľa,  predstavuje prvý prípad, keď je majetok kniežat z Liechtensteina zapožičaný do objektu, ktorý bol pôvodne ich vlastníctvom. Výstava potrvá do 31. augusta 2013.

SLO

www.zamek-valtice.cz

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.